top of page

Waarom is ontspannen zo lastig?


Je herkent het misschien wel. Na een week van hard werken beloof jij jezelf écht rustig aan te doen tijdens het weekend: geen afspraken, geen klusjes en de mobiele telefoon even opzij. De zaterdag breekt aan. Je ligt op de bank en voor de rest van de dag staat werkelijk niets gepland. Er begint iets te knagen en de verleiding is groot een vriend of vriendin op te bellen om die dag nog af te spreken. Ook zoek je al snel een nieuwe Netflix-serie op om te bekijken en ondertussen kan je gerust toch wel één keer de mail checken? Het is natuurlijk allemaal geen probleem. Maar het oude voornemen is wel al vrij snel van de baan.


Bovenstaande situatie is één van de redenen waarom steeds meer mensen kampen met stress- en vermoeidheidsklachten. Op werk zijn we bijvoorbeeld overprikkelt, maar om te ontspannen nemen we eveneens nieuwe prikkels tot ons (televisie, series, mobiele telefoon, sociale media, afspraken, etc.). Op deze manier blijven wij onszelf confronteren met een continue stroom van informatie. Het hoofd dat al vol zat, wordt niet geleegd, maar verder gevuld. We hebben het vaak niet eens door en laten onszelf continue verleiden met andere externe 'pleziertjes.'


Waarom is het toch zo lastig voor ons werkelijk niets te doen? En vooral: er gewoon even te 'zijn'? Eigenlijk is dat hierboven al beschreven. We zijn niet anders gewend dan ons continue bloot te stellen aan prikkels van buitenaf. Zolang wij door prikkels van buitenaf worden 'afgeleid' hoeven we niet écht na te denken of te voelen wat er werkelijk bij ons vanbinnen afspeelt. Het is als het ware een (onbewust) trucje om de gedachtestroom in ons hoofd uit te zetten of om eventueel verdriet weg te drukken. Dit kan op korte termijn helpen, maar je zal snel die afleiding wéér nodig hebben om de rust te bewaren.


Dit is ook waarom voor velen mindfulness als uitdagend of zelfs onprettig wordt ervaren: de eenvoud ervan is vaak wat het onwennig maakt. Bij mindfulness is het niet de bedoeling jezelf te voorzien van extra prikkels of afleiding. Je staat juist open voor alles wat zich aandient in het moment en geeft dit het volle bestaansrecht. Als je lekker in je vel zit, kan dit een prettige en rustgevende ervaring zijn. Als je worstelt met een lastige situatie of een pijnlijke emotie, dan kan dit juist confronterend zijn. Men heeft dan snel de neiging de oefening te beëindigen of te concluderen dat mindfulness niks voor hen is.


Bij mindfulness gaat het niet om hoe je je voelt, maar dat je voelt. En dit kan jou helpen om bewuster te worden van hoe het eigenlijk met jou gaat. Wat er zich ook afspeelt, jij geeft het de aandacht die het nodig heeft. Dit kan overigens op termijn wel degelijk verlichting geven. Denk ter illustratie aan een bal die je in een zwembad onder water probeert te houden. Dit kost veel energie en als je loslaat schiet de bal weer omhoog. In plaats daarvan leer je bij mindfulness die worsteling los te laten en de bal zijn gang te laten gaan. Dit geeft jou weer ruimte en nieuwe energie.


Hoewel er vaak wordt gesproken over het belang van voldoende ontspanning, is dit dus voor velen eigenlijk een grote uitdaging. Het kan interessant voor jou zijn hiermee te gaan experimenteren en te aanschouwen in welke mate de hierboven geschreven situatie bij jou van toepassing is. Meditatie-oefeningen kunnen goed helpen bij het creëren van meer bewustzijn. Weinig of geen ervaring? Contacteer mij gerust, ik help je graag!

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page