Ik heb als eerste een korte vraag voor jou:
Wat als alles mogelijk zou zijn, wat zou je dan (anders) doen in je leven?
Lees niet meteen verder. Neem écht even de tijd om hierbij stil te staan.
Het antwoord op deze vraag kan jou veel informatie geven. Het antwoord kan jou laten zien waar je interesses en drijfveren liggen. Of welke doelen je zou willen stellen. Hartstikke leuk!
Tegelijkertijd merk je vroeg of laat (meestal vroeg) dat de ‘ja-maar’ stem om de hoek komt kijken. Mogelijk is dit ook al bij jou gebeurd…
Deze stem doet uitspraken als:
Is dat wel realistisch?
Kan ik dat wel betalen?
Overdrijf ik niet?
Heb je hier wel goed over nagedacht?
Ach, het is eigenlijk maar een droom. Dit gaat toch nooit gebeuren…
Dit is eigenlijk heel jammer. Want vrijuit dromen kan hartstikke fijn zijn. Al die uitspraken van ons verstand verpesten als het ware dit feestje en wij ontnemen onszelf daarmee de mogelijkheid onbevangen te verkennen wat we stiekem zouden willen doen…
Belangrijk om hierbij te benadrukken is dat ons verstand dus vaak het grootste obstakel vormt bij de zoektocht naar onze verlangens en dromen. Omdat het verstand met tegenargumenten komt, is de droom meteen verandert in een zakelijke discussie, waarbij een realistisch plan van aanpak nodig is.
Eén van mijn stiekeme dromen is het kopen van een chalet op een berg in Zwitserland. In dit chalet zou ik dan graag coaching en workshops willen verzorgen. Mijn verstand reageert meestal als volgt:
‘Ja heel leuk Martin dat je een chalet in Zwitserland wil kopen. Maar besef jij wel hoeveel een chalet in Zwitserland kost? Dat ga jij nooit kunnen betalen. En dan hebben we het nog niet gehad over de taal. Zwitser-Duits! Dat is niet te volgen! Chuchichaeschtli? Dat woord klinkt toch onmogelijk? En je familie en vrienden dan… kan je die missen? Je moet een heel nieuw bestaan opbouwen. Zwitserland heeft ook veel regels. Je gaat vast een fout maken en dat zal weer in de papieren lopen. Ik zou er nog maar eens goed over nadenken…’
Je begrijpt wel dat op deze manier dromen geen bal aan is.
Sinds ik door ACT realiseer dat mijn verstand een groot obstakel vormt bij het verkennen van mijn dromen, geef ik mijzelf bewust meer ruimte dit wél vrijuit te doen. Mijn verstand blijft actief, ik luister er alleen niet meteen naar. Dat plan van aanpak komt later wel. Eerst dromen, dan handelen.
Mijn uitnodiging aan jou: geef jezelf ook de ruimte en vrijheid om te dromen! Laat het verstand lekker tetteren en ga helemaal los. Waar word je blij van? Heb je een bepaald verlangen? Laat alle praktische zaken los en geniet van deze verkenning. Schrijf op wat in je opkomt en laat het daarna even rusten. Trap niet in de verleiding om meteen in discussie te gaan met het verstand of de droom weer kleiner te maken omdat het dan realistischer zou zijn. Laat dromen een doel op zich zijn.
Dromen over je diepste verlangens is leuk. Het kan ook confronterend zijn. Wellicht merk je bij jezelf dat je huidige leven niet lijkt op wat je in je dromen tegenkomt. In beide gevallen biedt dit jou waardevolle informatie. Dromen kan jou namelijk (nieuwe) richting geven. En dat is het primaire doel van vrijuit dromen: contact maken met je diepste verlangens als richtingaanwijzer. Want als je geen richting hebt, kan je ook geen plan van aanpak maken. Ofwel: first things first!
Comments