top of page

Verslaafd aan je telefoon? Lees dan deze 5 tips!

De mobiele telefoon is al enige tijd de beste vriend voor de meeste mensen. Sinds de uitbraak van de Corona-crisis en de daaropvolgende lockdowns heeft digitalisering een verdere groeispurt doorgemaakt. Technologie biedt veel kansen en tegelijkertijd ervaren veel mensen de keerzijde van het voortdurende gebruik van bijvoorbeeld de mobiele telefoon.Heb jij ook een haat-liefde verhouding met je telefoon en zou je graag wat bewuster omgaan met dit wondermiddel? Hierbij deel ik 5 tips die voor mij werken!


  1. Neem je telefoon niet mee naar de slaapkamer De meeste mensen gebruiken hun telefoon als wekker. Heel handig en tegelijkertijd ook een risico om voor het slapen gaan toch nog even berichtjes of nieuws te checken. Mijn belangrijkste advies is dan ook: elimineer de telefoon uit de slaapkamer en gebruik een aparte wekker. Lees in plaats daarvan een tijdschrift of boek en laat de digitale wereld even voor wat het is.

  2. Zet de telefoon af en toe op vliegtuigmodus De vliegtuigmodus is één van mijn favoriete functies van de telefoon 😉 Je hoeft het apparaat niet uit te schakelen en je bent wel onbereikbaar. Eén druk op de knop en de stilte treedt in. Mijn advies: las af en toe een vliegtuigmodus-pauze in, al is het voor een uurtje. Op die manier kan je ongestoord een andere activiteit doen zonder afgeleid te worden.

  3. Stop je telefoon onderweg niet in je broekzak De mobiele telefoon is altijd bij ons en daarom is het zó makkelijk hem er even bij te halen. Als ik met een rugzak op stap ga, stop ik mijn telefoon vaak daarin. Het effect hiervan is dat er een extra drempel is om mijn telefoon te checken. Het zal je verbazen hoe effectief deze tip is in de praktijk. En heb je de telefoon écht nodig? Dan heb je hem natuurlijk zo weer te pakken.

  4. Neem geen geluidsoortjes mee Of je het nu gebruikt voor muziek, Netflix of Youtube. Geluidsoortjes zijn heel prettig in het openbaar. Niemand heeft last van je en jij kan bekijken wat je wil. Mijn tip: neem de oortjes gewoon niet mee! Dit zorgt ervoor dat je minder applicaties kan gebruiken en je telefoon sneller weer wegstopt.

  5. Zet al je meldingen uit Een vaak gehoorde tip en toch goed om hier te vermelden: zet alle (onnodige) meldingen en geluiden uit. En dat zijn er veel! Op mijn telefoon zie ik pas de Whatsapp-berichten als ik de app open. Verder hoor ik geen berichten binnenkomen, alleen beloproepen. Het heeft nog nooit voor problemen gezorgd. Wat het mij wel heeft opgeleverd? Rust.


Eigenlijk hebben alle tips iets gemeen: het zorgt ervoor dat je bewuster omgaat met het gebruik van je mobiele telefoon. Dit artikel is geen campagne tegen dit apparaat. Ik zie het anders. Beschouw je mobiele telefoon als een Zwitsers zakmes. Het heeft ontelbare -handige- functies. Maar weet wanneer je het zakmes weer in je broekzak stopt als je hem niet nodig hebt. Dit is precies de boodschap voor het gebruik van de mobiele telefoon: kies bewust je momenten voor gebruik!

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page