top of page

Achtergrond

Vanaf het einde van mijn puberteit heb ik mij begeven in de wereld van therapie. Zo worstelde ik van jongs af aan met met dwanggedachten- en handelingen, ook wel bekend als OCD. Toen dit hevige vormen aannam, heb intensieve cognitieve gedragstherapie gevolgd. Ondanks de hoopgevende resultaten bleef ik geconfronteerd worden met sombere stemmingen en angstaanvallen. Jaren gingen voorbij dat ik gebukt ging onder deze klachten en niet het leven leidde dat ik wilde. Totdat ik in 2017 de keuze maakte om op stilteretraite te gaan. Alhoewel, ik wist van te voren eigenlijk niet dat het een stilteretraite was. Mijn hoop was eigenlijk met de trainers te kunnen spreken over mijn problemen. In plaats daarvan moest ik 5 dagen in stilte mediteren. Het gevolg? 2 dagen en nachten pure paniek en slapeloze nachten. Tot die derde nacht. Door het gebrek aan afleiding werd ik geconfronteerd met mijn brein en de lading zwarte gedachten en doemscenario’s. Ik stelde mijzelf de vraag: wat is eigenlijk het grootste probleem: mijn situatie of het getetter in mijn hoofd?

Sindsdien heb ik het roer omgegooid door mijn baan in de financiële sector op te zeggen, mij te verdiepen in Mindfulness en uiteindelijk een trainersopleiding daarin te volgen. Ik organiseer sindsdien groepsretraites en individuele trainingen. Als aanvulling hierop heb ik mij geschoold tot gecertificeerd coach bij het instituut BGL en Partners en mij daarna verder gespecialiseerd als ACT-therapeut. Ik geef nu individuele coaching aan mensen in mijn eigen praktijk in Den Haag.

 

Een belangrijke boodschap die ik uitdraag is dat onprettige gebeurtenissen en moeilijke gevoelens bij het leven horen. Zo blijf ook ik worstelen met gevoelens van angst en onzekerheid. Ik ben nu wel beter in staat hier ruimte aan te geven en er op een evenwichtige manier mee om te gaan. Deze vaardigheden deel ik nu graag met anderen en dit geeft mij veel voldoening.  

Martin Milius ACT Mindfulness coach

Mijn specialisatie en aanpak bij coaching

Tijdens de coaching is jouw hulpvraag en veranderwens het uitgangspunt. Afhankelijk daarvan bepaal ik welke aanpak het beste bij jou aansluit.

Mijn expertise is gericht op ACT, dit staat voor Acceptance & Commitment Therapy. Het behoort tot de derde generatie cognitieve gedragstherapie. Bij ACT staat het vergroten van jouw veerkracht centraal. Volgens ACT horen klachten en worstelingen bij het leven. Een leven zonder zorgen bestaat niet. In dat licht is het effectiever om te kijken op welke manier jij omgaat met klachten, in plaats van het bestrijden van die klachten. Zie het als iemand die in een zwembad een bal probeert te duwen onder water. Dit kost veel moeite en energie. De uitnodiging bij ACT is om die strijd los te laten en in het geval van het metafoor de bal los te laten. In plaats daarvan hou je energie over om te zwemmen, terwijl die bal ergens stuitert. Vanuit die houding ontstaat er energie en ruimte om een waardengericht leven te leiden, met alle ongemakkelijkheden die daarbij komen kijken.

Metafoor ACT.jpg

ACT maakt gebruik van veel ervaringsgerichte oefeningen. Er is uiteraard voldoende ruimte voor het gesprek en tegelijkertijd nodig ik jou uit deze oefeningen te doen zodat er meer ruimte ontstaat voor (gedrags-) verandering. Ik bied je een set technieken om beter om te kunnen gaan met je gevoelens en gedachten, om vanuit die houding concrete, nieuwe stappen te zetten.

Daarnaast ben ik geschoold als Mindfulness trainer via het Centrum voor Mindfulness te Amsterdam, volgens de methodiek MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) en MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy). Dit is een erkend en wetenschappelijk onderbouwde interventie dat effectief is bij talrijke mentale klachten. Mindfulness en ACT sluiten naadloos op elkaar aan. Mindfulness is een staat van zijn waarbinnen je op een actieve manier alles wat je denkt, voelt en ervaart het volledige bestaansrecht geeft.

Van nature zijn we als mensen geneigd onprettige gevoelens en gebeurtenissen te vermijden en hopen we fijne gevoelens zo lang mogelijk bij ons te houden. Als dit niet het geval is, leidt dit vaak tot frustratie of onvrede. Mindfulness vraagt open aandacht voor alles wat er is op het moment, ongeacht wat er speelt. Deze houdingskwaliteit zorgt ervoor dat je bewuster bent van het moment en je niet teveel laat leiden door je gedachten of emoties. Ik bied cliënten verschillende oefeningen om hier kennis mee te maken, passend bij de hulpvraag en situatie.

Opleiding en accreditaties

Ik heb de volgende opleidingen gevolgd:

 • Basis- en vervolgopleiding ACT-therapeut - ACT Guide
  Post-hbo opleiding, erkend door beroepsvereniging NOBCO

   

 • Opleiding tot volwassenencoach/-counselor - BGL & Partners Hoofddorp
  Post-hbo opleiding, erkend door beroepsvereniging NOBCO

   

 • Opleiding Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT) - Centrum voor Mindfulness Amsterdam
  Post-hbo opleiding, erkend door beroepsvereniging VMBN en VVM

   

 • Master Management van de Publieke Sector - Universiteit Leiden
   

 • Bachelor Bestuurskunde - Universiteit Leiden

Ik ben aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen:

CAT (Collectief Alternatieve Therapeuten)

Level 2

Het CAT is een multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten. Met deze beroepsorganisatie verzeker ik mijn cliënten van kwaliteit en betrouwbaarheid.

GAT (Geschillen Alternatieve Therapeuten)

Ik val als CAT-therapeut onder Wkkgz-klachtrecht en tuchtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). GAT is een rijks erkende en volledig onafhankelijke wkkgz geschillencommissie. Voor meer informatie over mijn klachtregeling zie: https://gatgeschillen.nl

Ik werk als CAT-therapeut volgens de richtlijnen van de GAT-beroepscode. Voor meer informatie zie: https//gatgeschillen.nl/beroepscode/

CATvirtueelschild.png
bottom of page