top of page

Achtergrond

Ik stel mij graag voor

Vanaf het einde van mijn puberteit heb ik mij begeven in de wereld van therapie. Zo worstelde ik van jongs af aan met met dwanggedachten- en handelingen, ook wel bekend als OCD. Jaren gingen voorbij waarin ik gebukt ging onder deze klachten en niet het leven leidde dat ik wilde. Totdat ik in 2017 de keuze maakte om op stilteretraite te gaan. Alhoewel, ik wist van te voren eigenlijk niet dat het een stilteretraite was. Mijn hoop was eigenlijk met de trainers te kunnen spreken over mijn problemen. In plaats daarvan moest ik vijf dagen in stilte mediteren. Het gevolg? twee dagen en nachten hevige paniek en slapeloze nachten. Tot die derde nacht. Door het gebrek aan afleiding werd ik geconfronteerd met mijn brein en de lading zwarte gedachten en doemscenario’s. Ik stelde mijzelf de vraag: waar heb ik op dit moment het meeste last van: mijn situatie of het getetter in mijn hoofd?

Sindsdien heb ik het roer omgegooid door mijn baan in de financiële sector op te zeggen, mij te verdiepen in Mindfulness en uiteindelijk een trainersopleiding daarin te volgen. Als aanvulling hierop heb ik mij geschoold tot gecertificeerd coach bij het instituut BGL en Partners en mij daarna verder gespecialiseerd als ACT-therapeut.

Naast mijn coachingswerkzaamheden werk ik in deeltijd als Klachtenfunctionaris en Aandachtsfunctionaris Ouderenmishandeling voor een zorginstelling. Voor mij geeft dit een prettige balans om op verschillende manieren mijn kwaliteiten in te zetten en bij te dragen aan het welzijn van mensen.

Martin Milius ACT Mindfulness coach

Mijn specialisatie en aanpak bij coaching

Specialisatie

Tijdens de coaching is jouw hulpvraag en veranderwens het uitgangspunt. Afhankelijk daarvan bepaal ik welke aanpak het beste bij jou aansluit.

Mijn expertise is gericht op ACT, dit staat voor Acceptance & Commitment Therapy. Het behoort tot de derde generatie cognitieve gedragstherapie. Bij ACT staat het vergroten van jouw veerkracht centraal. Volgens ACT horen klachten en worstelingen bij het leven. Een leven zonder zorgen bestaat niet. In dat licht is het effectiever om te kijken op welke manier jij omgaat met klachten, in plaats van het bestrijden van die klachten. Zie het als iemand die in een zwembad een bal onder water probeert te duwen. Dit kost veel moeite en energie. De uitnodiging bij ACT is om die strijd los te laten en in het geval van de metafoor de bal los te laten. In plaats daarvan hou je energie over om te zwemmen, terwijl die bal ergens stuitert. Vanuit die houding ontstaat er energie en ruimte om een waardengericht leven te leiden, met alle ongemakkelijkheden die daarbij komen kijken.

Metafoor ACT.jpg

ACT maakt veel gebruik van ervaringsgerichte oefeningen. Er is uiteraard voldoende ruimte voor het gesprek, ik luister dan ook graag naar jouw verhaal. Tegelijkertijd nodig ik jou uit deze oefeningen uit te voeren zodat er meer ruimte ontstaat voor (gedrags-) verandering. Ik bied je een set technieken om beter om te kunnen gaan met je gevoelens en gedachten, om vanuit die houding concrete, nieuwe stappen te zetten.

Daarnaast ben ik geschoold als Mindfulness trainer. Mindfulness en ACT sluiten naadloos op elkaar aan. Mindfulness is een staat van zijn waarbinnen je op een actieve manier alles wat je denkt, voelt en ervaart het volledige bestaansrecht geeft.

Van nature zijn we als mensen geneigd onprettige gevoelens en gebeurtenissen te vermijden en hopen we fijne gevoelens zo lang mogelijk bij ons te houden. Als dit niet het geval is, leidt dit vaak tot frustratie of onvrede. Mindfulness vraagt open aandacht voor alles wat er is op dit moment, ongeacht wat er speelt. Deze houding zorgt ervoor dat je bewuster in het moment aanwezig kan zijn en je je niet teveel laat (af)leiden door je gedachten of emoties. Ik bied cliënten verschillende oefeningen om hier kennis mee te maken, passend bij de hulpvraag en situatie.

Opleiding en accreditaties

Ik heb de volgende opleidingen gevolgd:

 • Gecertificeerde ACT-therapeut - ACT Guide
  Post-hbo opleiding, erkend door beroepsvereniging NOBCO

   

 • Opleiding tot volwassenencoach/-counselor - BGL & Partners Hoofddorp
  Post-hbo opleiding, erkend door beroepsvereniging NOBCO

   

 • Opleiding Mindfulness Trainer (MBSR/MBCT) - Centrum voor Mindfulness Amsterdam
  Post-hbo opleiding, erkend door beroepsvereniging VMBN en VVM

   

 • Master Management van de Publieke Sector - Universiteit Leiden
   

 • Bachelor Bestuurskunde - Universiteit Leiden

Ik ben aangesloten bij de volgende beroepsverenigingen:

CAT (Collectief Alternatieve Therapeuten)

Level 2

Het CAT is een multidisciplinaire beroepsorganisatie voor alternatieve therapeuten. Met deze beroepsorganisatie verzeker ik mijn cliënten van kwaliteit en betrouwbaarheid.

GAT (Geschillen Alternatieve Therapeuten)

Ik val als CAT-therapeut onder Wkkgz-klachtrecht en tuchtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). GAT is een rijks erkende en volledig onafhankelijke wkkgz geschillencommissie. Voor meer informatie over mijn klachtregeling zie: https://gatgeschillen.nl

Ik werk als CAT-therapeut volgens de richtlijnen van de GAT-beroepscode. Voor meer informatie zie:

https://www.gatgeschillen.nl/beroepscode/

Registerplein

Ik ben registreerd bij Registerplein voor de functie van Klachenfunctionaris in de zorg.

CATvirtueelschild.png
bottom of page